Przejdź do treści głównej

Klient - łączenie klientów

Instrukcja łączenia klientów

Aby skorzystać z funkcji Łączenie klientów, użytkownik musi posiadać odpowiednie uprawnienie.

Łączenie klientów - uprawnienie.png

WŻeby połączyć klientów w widoku Klienci:

  • Zaznacz dokładnie dwóch klientów, którzy mają zostać połączeni.
  • Kliknij przycisk Połącz klientów.
  • W wyświetlonym oknie zweryfikuj dane połączenia.
  • W razie potrzeby zmień kierunek łączenia, wskazując klienta, którego dane mają zostać zachowane jako główne.
  • Kliknij Zapisz, aby potwierdzić i wykonać operację.

Łączenie klientów.png

Po kliknięciu przycisku Zapisz wszystkie dane klienta znajdującego się na górze zostaną przeniesione do klienta znajdującego się na dole (umówy, faktury, oferty, kontakty, pozostałe powiązane dane).

Po zakończeniu operacji klient docelowy (ten znajdujący się na dole) będzie zawierał dane obu rekordów.

  • trzy numery telefonów,
  • trzy adresy e-mail,
  • jeżeli klient górny posiadał dostęp do Panelu klienta, a klient dolny nie, to klient dolny otrzyma dostęp do Panelu klienta wraz z danymi logowania klienta górnego, jeżeli zarówno klient górny, jak i dolny posiadali dostęp do Panelu klienta, to klient dolny zachowa dotychczasowe dane logowania do Panelu klienta,
  • klient górny zostanie całkowicie usuniety z systemu. (Operacja jest nieodwracalna)

Uwaga: Funkcja jest dostępna wyłącznie po zaznaczeniu dwóch klientów. Operacja scalenia spowoduje połączenie danych zgodnie z wybranym kierunkiem łączenia według reguły: uzupełniamy, nie nadpisujemy.