# Klient - łączenie klientów

### Instrukcja łączenia klientów

Aby skorzystać z funkcji **Łączenie klientów**, użytkownik musi posiadać odpowiednie uprawnienie.

[![Łączenie klientów - uprawnienie.png](https://pomoc.thtg.io/uploads/images/gallery/2026-09/scaled-1680-/u2XQUXW243z7kG4a-laczenie-klientow-uprawnienie.png)](https://pomoc.thtg.io/uploads/images/gallery/2026-09/u2XQUXW243z7kG4a-laczenie-klientow-uprawnienie.png)

Żeby połączyć klientów w widoku Klienci:
- Zaznacz dokładnie dwóch klientów, którzy mają zostać połączeni.
- Kliknij przycisk **Połącz klientów**.
- W wyświetlonym oknie zweryfikuj dane połączenia.
- W razie potrzeby zmień kierunek łączenia, wskazując klienta, którego dane mają zostać zachowane jako główne.
- Kliknij Zapisz, aby potwierdzić i wykonać operację.

[![Łączenie klientów.png](https://pomoc.thtg.io/uploads/images/gallery/2026-09/scaled-1680-/LPGZc9hRaSbrmmlI-laczenie-klientow.png)](https://pomoc.thtg.io/uploads/images/gallery/2026-09/LPGZc9hRaSbrmmlI-laczenie-klientow.png)

Po kliknięciu przycisku **Zapisz** wszystkie dane klienta znajdującego się na górze zostaną przeniesione do klienta znajdującego się na dole (umówy, faktury, oferty, kontakty, pozostałe powiązane dane).

Po zakończeniu operacji **klient docelowy** (ten znajdujący się na dole) będzie zawierał dane obu rekordów.
- **trzy numery telefonów,**
- **trzy adresy e-mail,**
- jeżeli klient górny posiadał dostęp do **Panelu klienta**, a klient dolny nie, to klient dolny otrzyma dostęp do Panelu klienta wraz z danymi logowania klienta górnego,
jeżeli zarówno klient górny, jak i dolny posiadali dostęp do **Panelu klienta**, to klient dolny zachowa dotychczasowe dane logowania do Panelu klienta,
- klient górny zostanie **całkowicie usuniety z systemu**. (Operacja jest nieodwracalna)

**Uwaga:** Funkcja jest dostępna wyłącznie po zaznaczeniu dwóch klientów. Operacja scalenia spowoduje połączenie danych zgodnie z wybranym kierunkiem łączenia według reguły: **uzupełniamy, nie nadpisujemy**.